Večer sokolských světel bude v pátek 8. října připomínkou sokolů, kteří zahynuli během tří domácích odbojů

Kutnohorští sokolové 8. října od 18.45 hodin při příležitosti Památného dne sokolstva připomenou a uctí Večerem sokolských světel památku svých bratří a sester, kteří zahynuli během tří domácích odbojů. V  18:45  vyrazí  lampionový  průvod od chrámu sv. Barbory v  čele  s krojovaným  sokolem  nesoucím  historický  prapor  k  pomníku  na náměstí Národního odboje, kde se uskuteční krátký pietní akt, položení kytice a zapálení svíček za duše zemřelých sokolů. Slavnostní večer doprovodí zpěvem USPS Tyl Kutná Hora.

„V  noci  ze  7. na 8. října uplyne 80 let od „Akce Sokol“, při které nechal  zastupující  říšský protektor Reinhard Heydrich pozatýkat více než  1500  sokolů,  kteří byli následně vyslýcháni a mučeni. Většina z nich  se  již  domů nevrátila, byli popraveni nebo zemřeli na následky mučení  či  útrap  v koncentračních  táborech.  Jako  připomínka oběti našich bratří a sester byl 8. říjen stanoven jako Památný den sokolstva,“ uvedla Pavlína Šimůnková, starostka T. J. Sokol Kutná Hora a doplnila, že v  tento  den  si  Sokol  připomíná  bratry  a  sestry padlé během tří domácích  odbojů.  Krojovaní sokolové se po celé republice setkávají u pomníků  a  památníků,  aby uctili památku tragicky zesnulých bratrů a sester.  Všichni,  sokolové  i  veřejnost, kteří chtějí uctít sokolské oběti, si v tento den připínají sokolské kokardy.

„Památný  den sokolstva je od roku 2019 Významným dnem České republiky. Přijďte si s námi tento den připomenout. Sokolské kokardy jsou po celý týden k zakoupení v Café 21 na Komenského náměstí,“ dodala Pavlína Šimůnková.

red

Zavřít menu