Závod gumových kačenek ve Vrchlici pobavil i pomáhal. O prvenství jich bojovalo celkem 463

Zábava, napětí, krásné ceny a velké spousty gumových kačenek. I takto stručně by se dala popsat dnešní akce s názvem Pošli kačenku. Již několik týdnů před samotnou událostí, která byla naplánována na sobotu 27. dubna, obcházeli dobrovolníci z kutnohorských škol po městě a prodávali startovní čísla, díky nimž se mohli zájemci do soutěže zapojit. Peníze, vybrané z těchto startovních čísel, pomáhají dobré věci. Středisko Na Sioně, které tuto soutěž organizovalo, z utržených peněz pořídí auto, které pracovnicím umožní dojíždět a pomáhat dětem s postižením a jejich rodinám.

Lepší přeprava a mobilita může být pro rodiny těchto dětí klíčová. Středisko Na Sioně je jedním z deseti středisek Oblastní charity Kutná Hora a pracuje s dětmi s mentálním kombinovaným postižením a s poruchou autistického spektra.

Akce byla pojata krásným způsobem. Lidé, kteří se chtěli zapojit, mohli sledovat závod gumových kačenek, označených právě oněmi startovními čísly, jež si zakoupili. Kachničky byly vhozeny do Vrchlice v Kutné Hoře a díky proudu říčky se svižným tempem nesly kupředu. Prvních třicet kachniček závodnic, které se dostaly do vyznačeného cíle, mohly vyhrát krásné ceny a hodnotné poukazy, které poskytli Středisku Na Sioně sponzoři. Zúčastnění mohli vyhrát například vstup do dětské herny Amálka nebo do zrcadlového bludiště. Na závod dorazila spousta dětí, které mohly klacíky uvízlé kachničky trochu popohnat a pomoci tak správnému průběhu závodu.

„Vyhráli jsme vstup do muzea lega a závod se nám moc líbil,“ radují se Martin a Jirka Řezníčkovi, kteří se soutěže také zúčastnili. „Závod byl krásný, dorazilo hrozně moc lidí, a to je skvělé,“ popsal soutěž tatínek jedné ze soutěžících Tomáš Pokorný.

Ptal jsem se hlavní iniciátorky tohoto závodu Terezy Šedivcové, kde na takový nápad přišla a zdali je i ona s účastí na soutěži tak spokojená. „Inspirací pro mě byla jiná nezisková organizace, která tento závod pořádá v jižních Čechách a ta to okoukala zřejmě v zahraničí, protože vím, že závod se dělá dokonce i na jiných kontinentech. Úspěch závodu měřím tím, kolik jsme prodali startovních čísel kačenek. Celkem jich bylo 463. Já osobně jsem si dala minimum dvě stě kačenek. Vím, že to není mnoho, ale na druhou stranu nejsme profesionálové, takže já jsem takto v tuto chvíli spokojená.“

Josef Stanislav Treml

foto pra

Zavřít menu