Divadlení festival Kutná Hora se i přes koronavirovou nejistotu vydařil ke spokojenosti organizátorů i diváků

Ve dnech od 10. do 12. září hostilo město již šestý ročník Divadelního festivalu Kutná Hora. Jde o festival zaměřený na nezávislou kulturu, vystupující soubory se tedy již tradičně věnují nezávislým tématům a autorskému divadlu. Diváci mohli i v tomto roce vidět celou řadu performancí, doprovodný program i pohádky v centru Kutné Hory na Palackého náměstí. Jak se za průběhem festivalu ohlíží ředitelka divadla X10, paní Lenka Havlíková?

„Festivalové centrum je v sedleckém pivovaru, kde vystupovalo například Divadlo Continuo, což je jedno z nejlepších českých nezávislých divadel. V sobotu se pak divákům představilo divadlo Glej ze Slovinska. Zajímavostí byla také česko-ruská performens, která vznikla přímo pro tento festival. Jeden herec, Jakub Gottwald přitom vytvářel polovinu představení přímo v Kutné Hoře a jeho kolega herec Janis Povilaitis tvořil další část inscenace v Rusku a vše bylo propojeno prostřednictvím videa. Jde o projekt, který jsme vymysleli přímo pro letošní ročník,“ prozradila Lenka Havlíková, která byla s průběhem festivalu, jen několik hodin před jeho zakončením, spokojena.  

Samozřejmě zahrálo i divadlo X10 inscenaci Otcovrah svého kmenového režiséra Ondřeje Štefaňáka. Organizátoři se také rozhodli aktuálně zařadit běloruský program. “Pozvali jsme spisovatele Alhierda Bachareviče  a jeho ženu básnířku Juliju Cimafiejevu, kteří měli v pátek autorské čtení ze svých textů a sobotní program začal diskusí s těmito hosty. Je to skoro zázrak, že se to povedlo zorganizovat, protože přiletěli přímo z Minsku. Museli přitom mít zvláštní povolení ke vstupu, protože v Bělorusku se netestuje na covid, takže tato země není na seznamu těch bezpečných. Bylo to náročné, ale podařilo se to, takže jsem ráda, že můžeme tímto způsobem dát podporu běloruským lidem, kteří nyní bojují o budoucnost své země,“ uvedla paní Lenka Havlíková

O představení byl jako již tradičně zájem, možná kapacita diváků byla na hlavní program naplněna a také představení na Palackého náměstí nemělo o diváky nouzi.

zn

 

Zavřít menu