Víkend můžete zahájit v pátek večer v Sedlci, kde v atmosférických prostorách bývalého pivovaru v Zámecké ulici zazní melancholická a zasněná hudba zvučných jmen tuzemské alternativní scény, skupin Kalle a Post-hudba, a hravé electro zlínského objevu Killiekrankie. V sobotu potom vyražte třeba do GASK na křest katalogu k nové stálé expozici. Krásný víkend!

.

Kino Modrý kříž

7.; 8.; 9. 11. |19:00 hod.  POHÁDKÁŘ. ČR, drama, 90 min., vstupné 140 Kč, do 15 let nevhodný. V řece je nalezeno tělo neznámého muže. Při pátrání po jeho identitě se postupně rozehrává milostné drama hlavního hrdiny, který si vybudoval dva souběžné životy se dvěma krásnými ženami. Příběh o touze, podvodu a věčném odpouštění, lidí ztracených v bludišti lásky, z kterého nemohou a možná ani nechtějí najít cestu. Protože láska podobně jako lež bývají slepé. Film natočený úspěšným režisérem Vladimírem Michálkem podle stejnojmenné knihy Báry Nesvatbové. Hrají: Jiří Macháček, Aňa Geislerová, Eva Herzigová, Anna Linhartová, Jiří Dvořák, Mariana Kroftová, Matěj Hádek, Gabriela Míčová, Lubomír Tichý, Alena Mudrová. Režie: Vladimír Michálek

.

Městské Tylovo divadlo

9. 11. | 15:00 hod. O SNĚHURCE. Divadlo Kapsa, Andělská hora. Jedna z nejstarších německých renesančních pohádek vás zavede do smutného království a bude vám povídat o zlé královně i o Sněhurce, také o jednom užvaněném zrcadle, dvou rozpustilých stromech a hlavně sedmi malých mužíčcích. Délka představení: 55 minut. Věková skupina: od 3 let do 12 let (vhodné i jako rodinné představení). Vstupné: 60,- Kč

Koncerty, klubová scéna

7. 11. | 18:30 hod. HOREČKA PÁTEČNÍ NOCI. Areál bývalého pivovaru v Sedlci. V atmosférických prostorách rekonstruovaného objektu v Zámecké ulici zazní melancholická a zasněná hudba zvučných jmen tuzemské alternativní scény, skupin Kalle a Post-hudba, a hravé electro zlínského objevu Killiekrankie. Více…

.
Music club Česká 1

7. 11. | 20:00 hod. LOCO LOCO / STATUS PRAESENTS. Rock-screamo / metal hardcore. Vstupné: 100,- Kč

8. 11. | 20:00 hod. WOHNOUT. Jejich hudba je směsicí kytar, basy a bubnů, do čehož se kutálejí zpěvy bratří Homolů. VYPRODÁNO!!!

Výstavy

24. 9. 2014 – 26. 2. 2015 JOSEF SLAVÍČEK – V HLAVNÍ ROLI ŽENA. Minigalerie v zimní zahradě Hotelu U Kata. Výstava autorských fotografií.

8. 11. – 31. 12. MARIE BROŽOVÁ – OBRAZY. Knihkupectví & galerie Kosmas. Retrospektivní výstava Marie Brožové z let 2004 – 2014. Kromě širokého výběru autorských tisků zde najdete i novinky z tvorby Marie Brožové, včetně kalendáře 2015 a nové knihy Zakleté víly. Vernisáž: 7. 11. v 18:00 hod. – s ukázkou veřejného kreslení Marie Brožové. Návštěvníky pozve do svého otevřeného ateliéru, ve kterém prozradí tajemství své unikátní techniky pastelek a naláká k výletům do krajiny fantazie za hudebního doprovodu Dušana Lapáčka.

.
České muzeum stříbra

17. 10. – 23. 11. VÍCE NEŽ POLOVINA SRDCE. Výstava artefaktů, obrazů a kreseb s indiánskou tématikou – Lukáš Junek. Hrádek

28. 10. – 30. 11. | CO NOVÉHO V MUZEU? Přírůstky do sbírky ČMS získané v roce 2014. Hrádek

1. 4. – 30. 11. | ŠEVCOVSKÉ ŘEMESLO. Kamenný dům. Výstava ze sbírek muzea připomene toto tradiční řemeslo v Kutné Hoře. Výstavu provází interaktivní program pro školy „Za tajemstvím verpánku“.

Nabídka pro školy: HAVÍŘSKÝ TEST. Nový interaktivní program, který zábavnou formou seznámí žáky se způsobem těžby a zpracováním stříbra. Přihlášky – vavruskova@cms-kh.czwww.cms-kh.cz

.
Galerie Středočeského kraje /GASK/

8. 11. | 15:00 hod. KŘEST KATALOGU STÁLÉ EXPOZICE STAVY MYSLI – ZA OBRAZEM. Více…

24. 5. 2014 – 31. 5. 2017 STAVY MYSLI – ZA OBRAZEM. Nová stálá expozice GASK. To nejlepší ze sbírkového fondu GASK. Vedoucí kurátor Richard Drury představuje nový pohled na tvorbu stálé expozice. Expozice obývá původní prostor v 1. patře, zároveň je rozšířena i do levého křídla výstavních prostor ve 2. patře. Nové pojetí se výrazně liší od tradičních postupů při tvorbě stálé expozice, které mapují postupné historické budování sbírky. Oproti zmíněným postupům je nová stálá expozice založena na jednotlivých okruzích, odpovídajících konkrétnímu úseku citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu představených děl (například úzkost, touha, radost). Místo uskupení děl v expozici čistě podle časové či slohové vzájemnosti počítá nová expozice s konfrontováním děl, která mají společný uchopitelný rozměr vnitřního života.

14. 9. 2014 – 25. 1. 2015 JAN STEKLÍK – CYKLUS „PRÁCE NA PAPÍŘE ZE SBÍREK GASK“. Blackbox. Tvorbu jednoho ze zakladatelů Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu Jana Steklíka (nar. 1938) charakterizuje experiment s papírem. Ve sbírkách GASKu se nacházejí jak jeho pozoruhodné rané práce z konce padesátých let, tak práce z let šedesátých a začátku sedmdesátých, kdy pod vlivem estetiky informelu tvořil koláže a dekoláže specifickou technikou vypalovaného papíru. V jeho tvorbě byl však důležitým momentem proces, který v těchto případech zachycovaly vrstvy papíru. Později jistou akci s papírem prováděl v „Odstřihovánkách“. Konceptuální charakter jeho tvorby je patrný téměř od počátku. Steklík a se tak zařadil mezi významné představitele konceptuálních tendencí.

14. 9. – 31. 12. PAVEL KOPŘIVA – # PŘÍMÝ PŘENOS. Galerie IV. Pavel Kopřiva patří bezesporu k výrazným osobnostem současného českého výtvarného umění. Je úzce spjat s tzv. „ústeckým okruhem“, který se formoval na počátku 90. let minulého století v Ústí nad Labem kolem Galerie Emila Filly a vůdčí osobnosti, kurátora Michala Kolečka. Pavel Kopřiva ve své tvorbě unikátním způsobem propojuje několik oblastí či fenoménů – vědu a její poznatky, sociální struktury, v nichž si všímá především fenoménu manipulující moci a ovládání jedince, designové postupy a formy. Jeho práce se pohybují od objektové tvorby, přes instalace s využitím nových médií, performativně laděné akce, až ke konceptuálně laděným dlouhodobým aktivitám. Pavel Kopřiva se zúčastnil mnoha významných výstavních projektů v prestižních galerijních institucích v České republice i v zahraničí. V současné době působí jako vedoucí ateliéru Interaktivní média na Katedře elektronického obrazu Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Na výstavě v GASK v Kutné Hoře autor představí reprezentativní průřez svou více než dvacetiletou uměleckou tvorbou.

14. 9. – 31. 12. XXL POHLEDŮ NA SOUČASNÉ SLOVENSKÉ VÝTVARNÉ UMĚNÍ – PROSTOR K NAHLÉDNUTÍ. Ľubomír Ďurček pohledem Jána Kraloviče, Tomáš Džadoň pohledem Barbory Šedivé. Galerie V, Godbox. Výběr děl k výstavě akčního a konceptuálně zaměřeného výtvarníka Ľubomíra Ďurčeka (*1948) v prostorách GASK zohledňuje autorovo působení a aktivní vstupování do městského prostředí. Práce vznikaly v 70. a 80. letech, v době, kdy byl veřejný prostor zatížen politickými konotacemi. Autorova gesta a intervence se tedy vztahují i k celkové situaci normalizačního období. Jejich význam však nespočívá pouze v odhalování politicko-společenských anomálií, ale směřuje spíše k primárnímu mezilidskému kontaktu, k vytváření vztahových situací. Gestický minimalismus, efemérnost, nepostřehnutelnost akce je zaznamenávána pomocí fotografie, která otevírá mentální a duchovní prostor k opětovnému přiblížení se k neopakovatelné situaci. Do výběru Ďurčekových prací intervenuje svojí architektonickou instalací významný představitel mladé generace slovenských umělců Tomáš Džadoň (*1981). Jeho umělecký komentář však nezůstává v rovině pouhého „poznámkového aparátu“, nýbrž představuje zaujetí jasné pozice k tématu a doplňuje jej o aktuální hodnoty. Džadoň vytváří novou vrstvu, která se napojuje právě na klíčové principy kolaborace a situační intervence a posouvá je do současné podoby v kontextu institucionalizované praxe.

12. 10. 2014 – 22. 2. 2015 VOJTĚCH KOVÁŘÍK – PRÁCE Z POSLEDNÍCH LET. Galerie III. Výstava Vojtěcha Kováříka představí v rámci dramaturgického plánu GASK – Přesahy grafiky sérii velkoformátových linorytů vzniklých, jak už její název předjímá, za posledních několik let. Autor pracuje velmi neobvyklou grafickou technologií. Objekty svého zájmu, mezi něž patří pohledy do vyprázdněných, opuštěných interiérů skladu, garáže, ateliéru či sakrálních míst spolu s motivy zátiší na téma „memento mori“, rozbíjí na obrazové částečky autotypických bodů, které se běžně používají při přenášení analogového záznamu v průmyslové reprodukci. Takto vzniklé ručně odrývané rastry přenáší na papír. Pozorovateli se před očima současně skládá a rozkládá transformovaná, nová vizuální realita.

12. 10. 2014 – 25. 1. 2015 RADEK JANDERA – FOTOTERAPIE. Projectroom. Radek Jandera (*1972) vystudoval Ateliér fotografie na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem, kde v současnosti působí jako odborný asistent. Ve své tvorbě se neomezuje jen na fotografii. Ani estetické působení výtvarných děl nestojí v jeho případě na prvním místě. Za důležitý považuje samotný vznik díla, jeho komunikační potenciál, hledání nových souvislostí a významů zdánlivě všedních procesů a událostí. Výsledné dílo často vzniká přímo na místě, pro konkrétní expozici a reaguje na toto místo a komentuje události s ním spojené.

12. 10. 2014 – 25. 1. 2015 MICHAL KREJČÍK – DO NEBE SKRZE KÁMEN. Whitebox. Diplomní projekt „Do Nebe skrze Kámen“ Michala Krejčíka, absolventa Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, se zabývá proměnou náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Autor se záměrně vyhýbá představení své práce jako tradiční architektonické výstavy s modely a plány. V jeho výtvarné instalaci můžeme pocítit základní esenci návrhu a jeho prvotní inspiraci posvátnými horami a příběhy, které se s nimi pojí. V čínské symbolice stojí hory mezi Zemí a Nebem, zachytává se v nich vlhkost, pramení v nich řeky, jsou domovem života, a tak přinášejí užitek světu. Podobně jako oblaka, které lidé zbožňují pro jejich efemérnost, se staly obrazem svobodné existence překonávající sociální a politické omezení. Diplomní projekt získal Cenu Rektora Technické univerzity v Liberci, byl publikován mezinárodním internetovým časopisem Designboom a vystaven v rámci mezinárodního architektonického festivalu Architecture Week 2013 v Jiřském klášteře na Pražském hradě.

12. 10. 2014 – 25. 1. 2015 ANTONÍN MUŽÍK – OBRAZY A KRESBY. Café Fatal. Výstava Zem přináší do Café Fatal soubor abstraktních pláten a komorních kreseb Antonína Mužíka, umělce-autodidakta, žijícího na vsi nedaleko Kutné Hory. Vystavené cykly čerpají náměty a inspirační zdroje především z elementárního řádu přírody. Autor senzibilně pozoruje nepatrné i markantní změny a proměny fauny i flóry související jak s ročním obdobím, tak s aktuálními klimatickými podmínkami. Ty buď spontánně zaznamenává do formátu intimních kreseb, nebo je hlouběji rozpracovává ve větších plochách do jakýchsi malířských haiku. Mužíkova snaha o zakořenění a ukotvení v přirozeném rytmu univerza vytrhuje diváka z podnětů přetechnologizovaného světa a navrací ho zpátky k podstatě a prazákladu světa.

12. 10. 2014 – 25. 1. 2015 VERONIKA RESSLOVÁ – DEN BEZ PŘESTÁVKY. Experimentální prostor – barokní lázně. Veronika Resslová (nar. 1973) vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze (ateliér sochařství prof. J. Zeithammla, ateliér malby A. Střížka a grafiky J. Lindovského). V současné době pokračuje doktorandským studiem na brněnské FAVU. Vytváří instalace pro konkrétní místo, které definuje prostřednictvím nehmotných prostředků, jako je světlo, zvuk, písmo, kresba, a vytváří tak zcela novou vizuální situaci. Prostorová instalace pro GASK je další z řady projektů tematizujících intenzitu denního světla.

12. 10. 2014 – 25. 1. 2015 PETR STIBRAL – FOTORETROSPEKTIVA. Experimentální prostor – barokní sklep. Petr Stibral (nar. 1977) vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze (ateliér sochařství prof. J. Zeithammla; absolutorium 2004). Sochařskou tvorbu, kterou minimalistickým způsobem redukuje, překračuje v instalacích pro konkrétní místo. Výstava pro GASK je koncipována do dvou částí, v nichž jsou prezentovány obě jeho výtvarné polohy, které na sebe vzájemně reagují. Instalace temné fotokomory v barokním sklepení odkazuje k sochařskému dílu prostřednictvím klasické fotografie a do tvůrčího procesu vstupuje i samotný divák. Sochařské práce potom intervenují do prostoru galerie a objevují se v neočekávaných souvislostech. Stibral zkoumá téma vizuální reality posunem zavedených všedností do nových situací.

.
Lektorské centrum GASK

8. 11. | 13:00 – 15:00 hod. MEZIGENERAČNÍ PROGRAMY / MŮJ PROSTOR. Program k výstavě Vojtěcha Kováříka. Pokoj, kuchyň, koupelna nebo garáž? Každý prostor je charakteristický a neopakovatelný svou vůní, rozměrem, světlem, zákoutími. Vyberte si místo, kde jste nejčastěji, které máte nejraději nebo které Vás naopak straší. Vyfoťte ho a přijďte na výtvarnou dílnu pro celou rodinu, kde dáme Vašemu prostoru novou podobu. Rezervace: militka@gask.cz / tel.: 725 607 390 (alespoň dva dny předem). Cena: 60,- Kč (zahrnuje výtvarný materiál a odborné vedení)

 

Zavřít menu