Kutnohorský týden akordeonu nabídne od 17. do 22. srpna akordeonové kurzy, koncerty i doprovodný program
Check Accordion Trio. Zdroj foto: www.prateleakordeonu.cz

Kutná Hora se od 17. do 22. srpna stane dějištěm již 2. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Kutnohorský týden akordeonu. Nabídne akordeonové kurzy, koncerty semináře a bohatý doprovodný program. Festival, jehož posláním je sdružovat milovníky hudby, akordeonu, který je oslavou tohoto nástroje, pořádá spolek Přátel akordeonu. Jeho předsedou je kutnohorský rodák a akordeonista Michal Karban, kterého jsme se zeptali:

Ovlivnila současná nestálá epidemická situace přípravy na letošní ročník festivalu? 

Samozřejmě se přípravy neobešly bez velkých neznámých, ale již nyní můžeme všem účastníkům slíbit skvělé zážitky, o které se postarají nejen vynikající hvězdy večerních koncertů. Co se týče samotných účastníků kurzů, tak obsazení bude zase mezinárodní. Někteří přijedou, ale například jedna účastnice z USA se k nám bude připojovat on-line ze Švédska.

Pro koho jsou určeny akordeonové kurzy? Na co budou zaměřeny a je možné se na ně ještě přihlásit? 

Kurzy jsou otevřené všem akordeonovým nadšencům, jak z řad aktivních hráčů, tak i posluchačům, pro které jsme připravili celkem pět koncertů různých žánrů. Jako aktivní účastníci se stále můžete přihlásit, ale máme opravdu poslední místa, a jako posluchači jsou zváni úplně všichni.

Lektory hudebních kurzů spolu s Vámi budou Vaši kolegové z Check Accordion Tria Marie Čejnová a Markéta Laštovičková. V letošním roce budete mít ještě jenu posilu. Můžete ji krátce představit?

Pro obrovský zájem jsme se rozhodli rozšířit lektorský tým o jednu posilu, tou je vynikající česká pedagožka a Markétina maminka Ivana Laštovičková. Mezi českými pedagogy se jedná opravdu o velmi uznávanou osobnost.

Na své si přijdou nejen hráči a zájemci hry na akordeon, ale i posluchači z řad široké veřejnosti. Na které koncerty se mohou těšit v letošním roce? 

Celkem jsme připravili pět různých koncertů. Těšit se můžete na přední českou akordeonistku Jarmilu Vlachovou či běloruského hráče Sašu Yasinkého. Samozřejmě nebude chybět naše Check Accordion Trio a dva koncerty účastníků. Na všechny koncerty je vstupné dobrovolné.

Výtěžek z dobrovolného vstupného na koncerty v minulém roce putoval na podporu Nadace Jedličkova ústavu, se kterým akordeonové trio dlouhodobě spolupracuje. Jak to bude v letošním roce?

Spolupráce s Jedličkovým ústavem nám dělá velkou radost a budeme v ní pokračovat nadále. Minulý rok jsme vybrali na festivalu a koncertu v Praze celkem 16 970 Kč. Za tuto částku se nakoupily především kompenzační pomůcky pro děti s hendikepem. Tím pádem má akce nejen umělecký, ale i velký společenský dosah.

pra

Psali jsme:

Zavřít menu