Slavnostní otevření knihovny

Knihovna Kutná Hora na novém místě již od 2. května fungovala ve zkušebním provozu, v pondělí 27. června byla v dopoledních hodinách slavnostně otevřena. Zástupci z řad vedení města, projektového týmu, zastupitelé a zástupci odborné veřejnosti, spolupracujících firem a kulturních institucí se spolu s ředitelkou knihovny Gabrielou Jarkulišovou sešli, aby knihovně popřáli mnoho čtenářů a prošli se zrekonstruovanými prostorami.

Slavnostnímu otevření předcházel ještě úkol kutnohorských školáků. V bývalém místě knihovny v Husově ulici zůstalo několik knih, o které se postaraly děti ze základní školy a vrátily je pomocí elektronické vracečky. Za odměnu je pak čekalo malé občerstvení a v příjemném stínu knihovny tvořivá dílna.

Po slavnostním přestřižení pásky se přítomní mohli občerstvit v přednáškovém sále knihovny a po krátké pauze následovaly ve skupinkách komentované prohlídky.

Jak ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová podotkla, není vše ještě dokončeno, a tak doporučuje – kromě čtenářských návštěv – přijít si prohlédnout knihovnu na podzim tohoto roku, kdy mají být zbylé práce zcela hotovy. Knihovna je místem mnoha kulturních setkání a přednášek, pořádané akce se vždy setkávají s velice kladným ohlasem a její aktivity budou v blízkých měsících určitě ještě častější.

Kdo si pamatuje knihovnu při jarním otevření, jistě mu neušlo několik dalších změn, které při slavnostním otevření krásně vynikly. Jednou z nich je i výzdoba kavárny, která přítomností obrazů od Zdeňka Buriana a pomůcek z kabinetů mnohému z návštěvníků připomene jeho školní léta. Je to nakonec i odkaz na původní využití budovy dříve známé jako základní škola J. A. Komenského.

Jak vypadalo otevření knihovny se zkušebním provozem na začátku května si můžete připomenout ZDE.

 

Zavřít menu