V polovině ledna 1995, tedy přesně před dvaceti lety, zahájilo vysílání kabelové televize Videofilm studio Kutná Hora na Infokanále společnosti Kabel Plus. Vedle textových informací mohli tehdejší diváci na obou kutnohorských sídlištích sledovat pravidelný zpravodajský magazín, besední pořady a dokumentární filmy z regionu.

.
Nástupem internetu se vysílání pomalu přenášelo na webové stránky studia, neboť kabelová televize se ve městě dále nerozšiřovala a v konkurenci satelitů a digitálních antén prakticky zaniká. Dnes vysílání mohou sledovat diváci  nejen na celém okrese, ale často i  rodáci v zahraničí a to je ta největší výhoda.
Po dvaceti letech získali tvůrci nejenom  zkušenosti, ale především zde vznikl cenný filmový archiv všech důležitých událostí ve městě, který samozřejmě navazoval na předešlou téměř padesátiletou kronikářskou činnost filmových amatérů v Kutné Hoře. Zkušenosti a praxi zde získávali i adepti žurnalistiky /převážně studenti gymnázia/, kteří našli dobrý odrazový můstek pro svoje studium a budoucí práci v televizi a filmu. Za všechny jmenujme Michala Trnku /ČRO/, Kláru Brunclíkovou /Televize NOVA/ či Martinu Steklou, která šla studovat film. Kutnohorským televizním vysíláním prošlo celkem na čtyřicet tvůrců. Nejdéle zde působí prakticky od začátku Ing. Petr Kouřil, Bohuslav Kučera, třináct let zde pracovala Jarka Večeřílková.  Ke stálicím, kteří tvoří kolektiv dnes patří především Michal Trnka, Mirek Štrobl, Veronika Chraščová a kameramani Ruda Čermák a Jaromír Procházka.
I dnes jsou otevřeny dveře všem vážným zájemcům o praxi, neboť zejména pro studenty v oblasti mediální sféry je to jedna z cest k budoucímu studiu a povolání. Setkat se před kamerou s přednímu státníky, politiky, umělci či dostat se při natáčení na zajímavá místa, často nedostupná pro ostatní, je nezapomenutelný zážitek. Dnešní vysílání se od dřívějších začátků samozřejmě změnilo, jak technicky, tak svojí podobou. Přesto celý tento proces je především srdeční záležitostí, neboť v regionálních podmínkách jde o peníze až naposled. Kutnohorská internetová televize ITV  k letošním narozeninám zahájí vedle pravidelných reportáží a dokumentů několik nových pořadů včetně pohledu do minulosti v retro vysílání archivních filmů. Nebude chybět ani „narozeninový dort“ v podobě celovečerního střihového zábavného pořadu sestaveného z grotesek, písniček, hraných scének a zábavných vystoupení a to vše výhradně z kutnohorské kuchyně. ITV bude letos věnovat zvláštní pozornost i významnému jubileu města, dvaceti letům zapsání Kutné Hory na listinu památek UNESCO.

Na závěr malá prosba pro všechny – zvěte nás na všechny zajímavé akce ve městě a okolí, vedle našich novinářských kolegů je i naše ITV televize Kutná Hora připravena popularizovat Vaši práci a společenskou aktivitu.

Bohuslav Kučera

www.videofilmkh.cz

 

.

Zavřít menu