V sedlecké katedrále proběhlo poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

12. listopadu 2023 zemřel ve Vídni ve věku nedožitých 86 let Karel Schwarzenberg, bývalý poslanec, senátor, ministr zahraničí, kancléř prezidenta Václava Havla a v roce 2013 kandidát na prezidenta. Na žádost rodiny Karla Schwarzenberga proběhla jedna ze zádušních mší i v Kutné Hoře, a to v úterý 16. ledna v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele.

Mši celebroval emeritní pomocný biskup královéhradeckého biskupství Mons. Josef Kajnek, homilii pronesl farář sedlecké farnosti P. Pavel Tobek. Zádušní mše se za rodinu účastnil synovec Karla Schwarzenberga, Ferdinand Schwarzenberg s matkou, či mladší sestra Karla Schwarzenberga Anna Marie. Také ale hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, starosta Kutné Hory Lukáš Seifert, či senátoři Tomáš Czernin a Bohuslav Procházka. Kromě rodiny, blízkých spolupracovníků a politické reprezentace, byla zádušní mše určena všem, kteří se chtěli s Karlem Schwarzenbergem naposledy rozloučit, celkově se v sedlecké katedrále sešlo více než 300 lidí.

Na Karla Schwarzenberga na závěr mše zavzpomínal i Lukáš Rudolfský, spolumajitel Vinných sklepů Kutná Hora. Ten připomněl nejen lásku Karla Schwarzenberga k České republice, ke Kutné Hoře, ale i k vínu a připomněl hodnoty, jimiž se Karel Schwarzenberg celý život řídil.

rdk, foto: Ondřej Soukup

 

Zavřít menu