Již devatenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Operní týden Kutná Hora se uskuteční v termínu od 19. do 28. června letošního roku. Tradičním vyvrcholením bude operní představení na nádvoří Vlašského dvora, letos Libuše Bedřicha Smetany s Evou Urbanovou v titulní roli.

.
Náplní čtyř festivalových večerů konaných ve dnech 19. – 28. 6. 2015  budou scény ze světových oper s našimi a zahraničními sólisty a Karlovarským symfonickým orchestrem, setkání s populárním  hercem Václavem Postráneckým a Eve Quartetem, Musicou Bohemicou a Jaroslavem Krčkem  a Smetanovou Libuší s Evou Urbanovou v titulní roli.

.
Program festivalu

19. 6. | 20:00 hod. „GALAKONCERT ZE SVĚTOVÝCH OPER“, Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře. V programu,  sestaveném z árií a scén ze světových oper zazní ukázky z oper Lazebník sevillský, Komedianti, Faust a Markéta, Werther, Rigoletto, Carmen, Tosca a dalších. Uslyšíte je v provedení  Karlovarského symfonického orchestru, české sopranistky Petry Šimkové -Alvaréz, italského tenoristy Luciana Mastra, který okouzlil obecenstvo Operního týdne svým Daliborem (2013) a recitálem z italských árií a písní (2014) a laureátů 49. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech, německé mezzosopranistky  Dorothey Spilger a barytonisty Bogdana Panchenka z Ukrajiny.  Dirigentem koncertu bude  František Drs. Ceny vstupenek: kategorie A  350,- Kč; B  250,- Kč.

22. 6. | 20:00 hod. „VÁCLAV POSTRÁNECKÝ + EVE QUARTET UVÁDÍ SHAKESPEAROVSKÉ SONETY“, audienční síň Vlašského dvora. Čeká vás setkání s populárním  hercem Václavem Postráneckým, dámským smyčcovým Eve Quartetem a Shakespearovými sonety.  „Shakespearovský sonet, co měří na šířku pět stop a na výšku čtrnáct řádků je vlastně malé jeviště a každé slovo v něm je herec a každý verš pak divadelní part. A na tomto stísněném, přesně vymezeném prostoru, na tomto malém jevišti světa Shakespeare předvádí, co umí: přesvědčuje, radí, stěžuje si, utěšuje, vytýká, poučuje, nabádá, napomíná, vyzívá, chválí, lichotí, vemlouvá se, varuje a hrozí, zatracuje, prosí, vzteká se, soptí, nadává, vysmívá se, naparuje se i pochybuje, uráží i uctívá, zpívá a spílá, zoufá si i doufá… ať píše o lásce či uplývání času, je v tom obsažena komedie i tragédie lidského údělu.“ Takto uvádí pořad Shakespearovy Sonety pro smyčcový kvartet herec Václav Postránecký. Vybrané Sonety v pořadu zazní v překladu Prof. PhDr. Martina Hilského, CSc, který byl za překlad Shakespearových Sonetů v roce 1997 oceněn Cenou Josefa Jungmanna. V kontrastu k recitaci budou v průběhu představení znít pečlivě zvolené úryvky a věty z původních kvartetních děl Wolfganga Amadea Mozarta, Franze Schuberta, Leoše Janáčka a Maurice Ravela, skladby a úpravy z děl Johanna Sebastiana Bacha, Georga Bizeta, Jules Masseneta a Josefa Suka. Cena vstupenky: 150,- Kč

24. 6. | 20:00 hod. „MUSICA BOHEMICA“, nádvoří Vlašského dvora. Večer se souborem Musica bohemica s uměleckým vedoucím a zakladatelem souboru Jaroslavem Krčkem slibuje mimořádný hudební zážitek. Soubor hrající na historické nástroje a v historických kostýmech může díky variabilnímu obsazení  interpretovat hudbu širokého záběru od vrcholného baroka přes oratorní formy klasicismu až k hudbě současné. Zvláštní a ojedinělá je interpretace a zpracování anonymní a lidové hudby. Jaroslav Krček se zajímá o folklór a spolu s ním o anonymní hudební projevy české kultury od studijních let. To je hudební odvětví, jemuž dokonale rozumí a k němuž má i vřelý citový vztah. Jeho úpravy a adaptace lidových předloh mají zcela osobitý styl a výrazně se odlišují od prostých úprav vysokým stupněm stylizace. Všechna tato činnost Jaroslava Krčka směřuje k tomu, aby probudil ve svých posluchačích náklonnost k lidové a historické anonymní hudbě. Proto se jí snaží podávat živě, bez akademické strnulosti, ale se spontánností, která k tomuto umění patří, a současně předkládá svému publiku umělecky vytříbený projev, který snese nejvyšší kritická měřítka. Cena vstupenky: 250,- Kč

28. 6. | 20:00 hod. BEDŘICH SMETANA – LIBUŠE, nádvoří Vlašského dvora. Poslední večer festivalu bude tradičně patřit opeře. Poslední večer festivalu bude tradičně patřit opeře.  Slavnostní operu Bedřicha Smetany Libuše uvádíme u příležitosti oslav 20. let od zápisu města Kutná Hora na Seznam světového dědictví UNESCO. Opera zazní v provedení sólistů Národního divadla v Praze  Státní opery Praha  V titulní roli vystoupí sopranistka Eva Urbanová, v dalších rolích se představí Livia Obručnik Venosová, Jana Foff Tetourová, Vratislav Kříž, František Zahradníček, Tomáš Černý, Jiří Hájek, Jevhen Šokalo a další. Se souborem opery Divadla J.K.Tyla v Plzni operu nastudoval dirigent Oliver Dohnanyi. režiséry jsou Martin Otava a Tomáš Pilař. V Kutné Hoře se však za dirigentským pultem setkáme tradičně s dirigentem Františkem Drsem.

Ceny vstupenek: kategorie A – 550,- Kč, B – 450,- Kč, C – nečíslované 250,- Kč.

.
ABONENTNÍ VSTUPENKY: kategorie A –  cena 1220,- Kč, kategorie B – cena 1020,- Kč.
Pro důchodce  a studenty sleva 10% (nevztahuje se na abonentní vstupenky).

Objednávky je možné zaslat do konce května na emailovou adresu hromadkovakarolina@seznam.cz, nebo na mobilní telefon 603416647.

Předprodej od  18. května 2015: Kutná Hora – Informační centrum (Sankturinovský dům) Palackého nám.377, tel.:327 512 378, 327 515 556

Městské Tylovo divadlo – Masarykova 128/10, tel.: 327 562 844

Stránky festivalu: www.opernityden.cz

(tz)

.
Připomeňte si atmosféru loňského provedení Bizetovy Carmen ve Vlašském dvoře v naší fotogalerii…

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu