Jednání o městské mobilní aplikaci – přípravy poběží podle dosavadních plánů

Města – a dnes i menší obce – již ve většině využívají k zajištění informovanosti obyvatel města i turistů mobilní aplikace. V Kutné Hoře je v současnosti využíván systém Mobilní rozhlas, do budoucna je ale plánováno rozšíření možností, souvisejících s touto oblastí. O mobilní aplikaci i celé koncepci jednali také zastupitelé města na svém dubnovém zasedání.

Součástí nové komplexní informační základny by měl být informační portál o dění na radnici a o akcích pro veřejnost, zprávy o dění ve městě, možnost platby parkovného, objednání na úřad a tak dále. O dané problematice hovořil návrh zastupitele Tomáše Havlíčka (ODS), podle jehož názoru by se Kutná Hora měla posunout do kategorie “smart city”. S tím ostatně souhlasí i vedení města.

Tomáš Havlíček na jednání zastupitelů zhodnotil v současnosti používaný systém Mobilní rozhlas jako provizorní řešení. V jeho projevu zazněly námitky proti tomu, že koncept nebyl projednán s IT komisí. Dle jeho názoru je vhodnější využití jiné aplikace – i v souvislosti s nově schváleným zákonem o právu na elekronickou službu. „Byl bych rád, kdyby IT komise společně s vedením města vytipovala takovou aplikaci, která by dokázala využít co nejvíce funkcí pro občany i pro turisty a představili nám možné řešení tak, abychom se mohli na konci roku rozhodnout, jakým směrem by Kutná Hora měla jít a abychom mohli minimálně do konce volebního období tuto věc dotáhnout.“

Na slova Tomáše Havlíčka reagoval místostarosta města Vít Šnajdr (Piráti), který konstatoval, že ačkoliv si předloženého návrhu váží, on sám je přesvědčen, že by město tímto způsobem postupovat nemělo. “Pokud by nezasáhla krize v souvislosti s koronavirem, byla by již zastupitelům představena analýza připravenosti města “Smart city”. I tak se s ní ale může každý seznámit na stránkách města a jakmile to situace umožní, IT komise představí, co tato analýza  navrhuje. Mapuje stav Smart city v Kutné Hoře a navrhuje následné kroky,“ řekl s tím, že aplikace je poslední kámen v pyramidě, kterou je ale nutné budovat od základů. „Analýza se zabývá devíti oblastmi a nebylo by úplně vhodné začít tuto pyramidu stavět zhora. Jinak ale samozřejmě souhlasím s tím, že se Kutná Hora musí posunout v oblasti smart city,“ konstatoval.

Názor vedení města podpořil také starosta Josef Viktora (ANO 2O11) s tím, že analýza bude předložena a není problém, aby do ní byly případně zahrnuty i další názory. “IT komise byla informována a vyjadřovala se například ke krizovým modelům komunikace s občany,” uvedl. Návrh Tomáše Havlíčka podpořilo 10 z 25 přítomných zastupitelů a koncepce přípravy programu Smart city tak poběží podle dosavadních příprav.

Zdeňka Nezbedová

Zavřít menu