Fotogalerie: V řadu let opuštěné a chátrající základní škole Na Náměti zavládl stavební ruch, od příštího týdne tam nastoupí i archeologové

V řadu let opuštěné bývalé Základní škole Jana Amose Komenského Na Náměti v Kutné Hoře panuje čilý stavební ruch. Proměna chátrajícího objektu v moderní vzdělávací a výchovné centrum s převahou knihovnických služeb je v plném proudu. Od předání staveniště firmě Unistav Construction, která vyhrála výběrové řízení na generálního dodavatele stavby, uplynuly teprve dva měsíce. Za tu dobu však interiér i exteriér budovy doznal výrazných změn.

Vybourány byly nepůvodní přístavby v zadní části objektu. Naskytl se tak pohled na původní barvu fasády. Bourací práce pokračují i v interiéru. Z čelní fasády již dělníci vybourali okna.

Po odstranění vnitřních omítek až na cihlu se ukázaly trhliny ve zdivu. Jak konstatoval Jiří Janál, vedoucí odboru investic Městského úřadu Kutná Hora, statických poruch se objevilo více, než projekt původně předpokládal. „Vyčkáváme na posudek statika,“ řekl Karel Mikoláš, stavbyvedoucí firmy Unistav Construction s tím, že posouzení statické funkčnosti konstrukcí by mělo být známo během 14 dnů. Po odkrytí omítek na schodišti byly objeveny původní otvory oken, které neodpovídají stávajícímu schodišti. „Je evidentní, že původní schodiště mělo jinou skladbu,“ podotkl Mikoláš.

V suterénních prostorách bylo po odkrytí podlah zachyceno původní historické kamenné zdivo, zřejmě předchůdce současného objektu. Více poznatků by měl přinést záchranný archeologický výzkum, který bude zahájen v nejbližších dnech.

V původní tělocvičně školy se pod vrstvami omítek ukrývala zazděná zaoblená nika až do výšky okolo 1,5 metru. Zřejmě v ní byla umístěna socha světce. Zdivo bude odstraněno a snad se podaří v dobových dokumentech dohledat, k jakému účelu místnost v minulosti sloužila.

Ředitelka Městské knihovny Kutná Hora Gabriela Jarkulišová po dlouhých přípravných pracích vnímala předání objektu stavbě jako přelom. „Teď už jedeme v režimu realizace,“ řekla Gabriela Jarkulišová. Vzhledem ke zpoždění při projektových pracích, jednání o autorské licenci, bude podle slov Jiřího Janála termín dokončení díla posunut o půl roku, tedy do prosince 2021. „Pokud se v průběhu prací neprojeví problémy u dodávek vnitřního zařízení, neměla by pandemie termín dokončení stavby ohrozit,“ řekl Jiří Janál s tím, že záležet bude také na rozsahu záchranného archeologického průzkumu, který má být zahájen 1. června.

Cílem záchranného archeologického výzkumu je podle slov dr. Filipa Velímského z Archeologického ústavu AV ČR, Praha, v.v.i. archeologicky odtěžit a zdokumentovat evidovaná pozdně středověká a vrcholně středověká kulturní souvrství, která byla zachycena v zjišťovacích sondách v interiéru stavby. „Patří k pozůstatkům po starší zástavbě, o které víme, že se zde nacházela nejpozději od poloviny 16. století,“ konstatoval Filip Velímský s tím, že na místě bývalé školy původně stávaly minimálně dva domy, které byly z důvodu výstavby školní budovy na přelomu 19. a 20 století zbourány. „Do plochy výzkumu by pak mohlo částečně zasahovat i pohřebiště od kostela Panny Marie Na Náměti a zachyceny by zde mohly být i pozůstatky po důlní činnosti, protože těmito místy probíhá trasa zrudnění. Záchranný archeologický výzkum by měl trvat zhruba dva a půl měsíce,“ dodal Filip Velímský.

Celkové předpokládané náklady na revitalizaci školy včetně parkoviště jsou 147 milionů korun, způsobilé výdaje 138 milionů korun. Dotace, která byla Městské knihovně v Kutné Hoře prostřednictvím Centra regionálního rozvoje poskytnuta, činí 124 milionů korun. Podíl města na této investiční akci je 23 milionů korun. Jak konstatoval Jiří Janál, vedoucí odboru investic, jedná se o zatím největší výběrové řízení, které město kdy vyhlašovalo. Aby byly splněny podmínky dotace, musí být dílo dokončeno do konce roku 2021.

Více o projektu a využití objektu jsme psali zde: V bývalé základní škole Jana Amose Komenského v Kutné Hoře bude po revitalizaci i literární kavárna.

Monika Pravdová

 

 

 

Zavřít menu