Nevyužité ošacení a obuv může ještě posloužit potřebným

Nepotřebné zachovalé oblečení, obuv a textil ještě může posloužit potřebným. Na území města je k rozmístěno bezmála třicet kontejnerů na použité ošacení.

Charitativní ekologický sběr textilu a bot na území města zajišťují podle slov Kateřiny Hladíkové z technického oddělení Městského úřadu Kutná Hora společnost Dimatex, Diakonie Broumov a Oblastní charita Kutná Hora.

Nejvíce kontejnerů v Kutné Hoře provozuje společnost Dimatex, která s městem spolupracuje již od roku 2018. Sběrné nádoby jsou umístěny tak, aby byly v docházkové vzdálenosti a občané do nich mohli nepotřebný textil zabalený do igelitových tašek nebo pytlů snadno odložit. Kontejnery jsou umístěny například na sídlišti Šipší v ulici Jana Palacha, 17. listopadu, na Kaňku u pošty, na Žižkově v Kudrnově a Vojtěšské ulici, na sídlišti Hlouška v Puškinské ulici, ale i v Neškaredicích a řadě dalších míst.

V každé nádobě je umístěn čip, který vyhodnocuje zaplněnost kontejnerů a efektivně plánuje svozy. „Provozujeme sociální šatník a pomáháme neziskovým organizacím, a to nejen materiálně. ale také finančně. Z charitativního šatníku odebírají neziskové organizace ošacení, obuv, deky a jiné podle vlastních potřeb,“ uvedli zástupci společnosti Dimatex s tím, že v roce 2018 společnost podpořila neziskové organizace částkou přesahující  1,3 milionu korun.

Více informací o kontejnerových stanovištích pro sběr použitého textilu naleznou zájemci na webových stránkách města Kutné Hory.

pra

Zavřít menu