Očkování seniorů 80+ v kutnohorské nemocnici bude zítra zahájeno, systém přednostně vybral nejstarší ze zaregistrovaných

Očkování prvních seniorů 80+ proti nákaze Covid 19 v Kutné Hoře bude zítra zahájeno. Kutnohorská nemocnice obdržela prvních sto dávek očkovací látky Moderna, další budou následovat. Registrační systém z fronty čekajících automaticky vybere nejstarší ze zaregistrovaných a automaticky je vyzve k objednání termínu k očkování pomocí PIN 2, který při registraci obdrželi.

„V první fázi oočkujeme zhruba osmdesát seniorů. Přednost dostanou ti nejstarší ze zaregistrovaných,“ uvedl ředitel kutnohorské nemocnice doktor Petr Geřábek s tím, že v momentě, kdy nemocnice obdrží další očkovací dávky, termíny bude postupně uvolňovat. Systém seniory automaticky vyzve v okamžiku, kdy bude pro ně očkovací látka připravena. V současné době je na čekací listině šest set zaregistrovaných seniorů ve věku osmdesát let a více.

Očkovací místnost je v suterénu polikliniky u rehabilitačního oddělení

Kutnohorská nemocnice má očkovací místnost připravenu již od konce ledna. Původně se počítalo, že očkování seniorů 80+ bude zahájeno od 1. února, z důvodu nedostatku očkovacích látek bylo odloženo a zahájeno bude až nyní.

Očkovací místnost vznikla úpravou dvou ordinací v suterénu rehabilitace kutnohorské nemocnice. Pracovníci technického oddělení vytvořili i přehledný navigační systém k očkovací místnosti. Zajištěn je bezbariérový přístup ze strany budovy polikliniky, kde mohou pacienti přijíždějící na očkování vozidlem využít pro ně připravené parkoviště. Provozní doba očkovací místnosti bude od pondělí do pátku od 8 do 11 hodin a od 12 do 15 hodin.

Jaký je systém očkování?

„Pacient si s sebou přinese občanský průkaz i kartičku pojištěnce, při vstupu se kontroluje zadání v objednávacím systému, zadá se do centrálního registru a do nemocničního systému,“ řekl ředitel nemocnice doktor Petr Geřábek s tím, že přinést s sebou vyplněný dotazník není podmínkou, může být vyplněn i před ordinací. Jeho vyplnění předem však výrazně zrychlí proces. To samé platí i o informovaném souhlasu. Ten však pacient musí podepsat až před lékařem v ordinaci.

„Lékař zkontroluje údaje o pacientovi a to, zda je schopný být očkovaný. Pokud pacient nemá kontraindikace, podepíše souhlas s očkováním a zdravotní sestra mu aplikuje první dávku očkovací látky,“ uvedla Miroslava Nováková, zdravotní sestra očkovacího místa nemocnice Kutná Hora a doplnila, že po očkování pacient musí vyčkat půl hodiny v čekárně. „Pokud se cítí dobře, bude mu předán vyplněný očkovací průkaz, kde je uveden i termín k aplikaci druhé dávky očkovací látky, což je za 28 dní. Rezervační systém tvoří objednávky na 2. dávku automaticky. Pacient se tedy znovu nemusí objednávat. Bližší informace na www.nemkh.cz.

Očkování zdravotníků a pracovníků sociální péče

Ke včerejšímu dni bylo dokončeno očkování zdravotníků, pracovníků nemocnice, kteří jsou v první linii. „Dokončeno bylo očkování praktických lékařů, ambulantních specialistů, kteří o očkování projevili zájem, následoval personál sociálních služeb, domovů, charity atd.,“ vysvětlil ředitel nemocnice s tím, že k 8. únoru byla doočkována první dávka této prioritní skupině. Někteří už mají aplikovánu i druhou

Řeší se možnost zřízení velkého očkovacího centra

Ve spolupráci s krajským úřadem pokračují přípravy na vytvoření očkovacího centra v Kutné Hoře, které by mělo vzniknout v areálu GASK. Jak doplnil starosta města Josef Viktora (ANO), byla ustavena krajská odborná pracovní skupina. Zatím je vše ve stádiu přípravy, předpokládá se však, že by centrum mělo začít sloužit na přelomu března a dubna. 

pra

 

 

Zavřít menu