Přivítáním umělců byl dnes zahájen další ročník Sympozia současného výtvarného umění Jenewein – Kutná Hora

Již 21. ročník Sympozia současného výtvarného umění Jenewein – Kutná Hora byl oficiálně zahájen dnes, 1. července, přivítáním umělců místostarostkou města Vítem Šnajdrem (Piráti). To se uskutečnilo v 1. patře Domu U Havířů v Šultysově ulici, kde galerie po dobu rekonstrukce Sankturinovského domu našla své dočasné zázemí. Aleš Rezler, ředitel galerie Felixe Jeneweina, představil letošní účastníky sympozia  Barboru Mikudovou, Lenku Falušiovou a Karolinu Netolickou (na snímku jsou spolu s místostarostou města a ředitelem galerie). Výzvu reagovat na odkaz díla Felixe Jeneweina letos přijali ještě Samuel Kollárik a Jitka Mikolášková, kteří do Kutné Hory dorazili později. Dočasným ateliérem se umělcům na čtrnáct dní opět stanou prostory bývalého zámečnictví v Nádražní ulici v Kutné Hoře. Místostarosta účastníky přivítal a popřál, aby se jim v Kutné Hoře dobře tvořilo.

Účastníci sympozia využili příležitosti prohlédnout si a inspirovat se dílem Felixe Jeneweina na nově instalované výstavě. Prostory galerie zaplnila díla i osobní věci Felixe Jeneweina (1857 – 1905), na jehož dílo budou během následujících dnů reagovat. Výstava nese název ZE ŽIVOTA KRISTOVA a pro veřejnost je otevřena až do konce prázdnin.

Smyslem sympozia a cílem pořadatele je vytvářet periodicky opakovanou tvůrčí dílnu, která by poskytovala možnost současným výtvarným umělcům reagovat přímo v historickém prostředí Kutné Hory na výlučnost introvertního malířského a kresebného díla Felixe Jeneweina, jež zde na přelomu 19. a 20. století vznikalo. Umělcům se tak nabízí možnost tvořit díla pod vlivem genia loci, přispívajícího přímo či nepřímo k výlučnosti Jeneweinovy tvorby.

S tvůrčími výsledky letošního ročníku sympozia se bude moci veřejnost seznámit na výstavě, která se uskuteční od 10.9. do 31.10.2021.

pra

 

Zavřít menu