Studenti z Glen Rock High School v rámci výměnného pobytu poznávali Kutnou Horu a navázali nová přátelství

Do Kutné Hory zamířili američtí studenti z Glen Rock High School, aby poznali kulturu České republiky i našeho historického města a spřátelili se s českými studenty. Celou akci pořádalo Gymnázium Jiřího Ortena, které má se školou v USA v New Jersey již dlouhodobý kontakt. Výměnný pobyt probíhal od 25. do 31. května. Celkově americké přátele ubytovávalo devět studentů a na září jim návštěvu oplatíme v počtu dokonce šestnácti lidí.

Ačkoli za sebou měli dlouhou cestu, nejevili američtí studenti po příjezdu v sobotu únavu a byli nadšeni, že mohou vyrazit do města a poznat nová prostředí. Sobotní večer byl tedy v režii žáků Gymnázia Jiřího Ortena, při kterém jsme se seznámili a prodiskutovali, co nás celý týden čeká.

Pro hosty byl připraven bohatý program. Návštěva sedlecké katedrály, kostnice, Vlašského dvora, Hrádku a samozřejmě chrámu sv. Barbory. Při výletu do hlavního města Prahy mohli navštívit Vyšehrad, Pražský hrad, nebo se projít po Karlově mostě.

Zeptal jsem se Andrewa Hendla, jednoho z amerických návštěvníků, jaké jsou jeho dojmy, co se mu líbilo nejvíce a zda jsou nějaké zásadní rozdíly mezi Glen Rockem a Kutnou Horou.

Tento výměnný pobyt jsem si vybral, protože jsem chtěl poznat novou kulturu, ochutnat nové jídlo a seznámit se s českými vrstevníky. A zároveň mám prý české předky, takže jsem chtěl poznat zemi, odkud pocházím.

Kutná Hora je krásné město. Je mnohem klidnější než Glen Rock, který je obvykle velmi hlučný. Velmi mě uchvátil chrám sv. Barbory, který je skutečně ohromný a skvostný. Za nejzajímavější,co jsem viděl, považuji kostnici.  

Navázat přátelství s vrstevníky ze zahraničí je vždy skvělá zkušenost. Kromě toho, že možnosti si potrénovat cizí jazyk mimo školní lavice, je k nezaplacení, i seznámit se mentalitou a kulturou jiných národů. Američané jsou velmi přátelští a energičtí lidé. A ačkoli každý mluvíme jiným jazykem, žijeme na jiném kontinentu a české knedlíky se svíčkovou jim dvakrát nechutnaly, věřím, že si pobyt v našem stříbrném městě užili, a že přátelství mezi Gymnáziem Jiřího Ortena a Glen Rock High School bude ještě silnější.

Josef Stanislav Treml

Zavřít menu