RADNICE: Volební období hodnotí zastupitel Martin Starý

Do konce volebního období 2014 – 2018 zbývá několik dní. V rámci toho každému zastupiteli města pokládáme několik otázek, ve kterých mají možnost jejich předchozí práci pro město i občany zrekapitulovat a zhodnotit. Náš seriál RADNICE pokračuje se zastupitelem a bývalým starostou Martinem Starým.

MARTIN STARÝ (KUTNOHORSKÁ ZMĚNA)

Jaký byl váš hlavní cíl, se kterým jste do křesla zastupitele města usedal? Jak se vám tento cíl podařilo splnit? Odcházíte spokojený?

Začal bych asi tou poslední otázkou. Neodešel jsem tak, jak bych si představoval. Alespoň z postu starosty. Dodnes vlastně nevím, proč se tak stalo. Přesto mohu říci, že za tři roky v čele města jsem já, mnozí mí kolegové a také někteří úředníci, udělali nebývalý kus práce. Komu se v minulosti podařilo v tak krátkém období získat skoro 400 milionů Kč dotací na zásadní projekty města? Tím odpovídám na otázku první, proč jsem do politiky šel. Kutnou Horu mám rád a myslím si, že by si zasloužila po mnoha letech zásadní změny a velké investice, ne jen stále něco flikovat. Musíme si uvědomit, že dotační období EU pro ČR brzy skončí a na velké věci, které mohou Kutnou Horu dostat někam dál, už poté žádné peníze tak snadno nezískáme. Pak nám nezbyde nic jiného, než investovat jen z peněz města a to už by mohlo být zas jen to flikování děr. Proto jsem chtěl napravit ta předchozí volební období, kdy se k těmto věcem přistupovalo, dle mého názoru, velice laxně. Tento cíl jsem splnil. Například sportovní hala se dala za minulé radnice postavit z velké části za dotace, které se tenkrát na sportovní haly dávaly, a řada měst toho využila. Kutná Hora toho nevyužila! Teď je nutné tyto projekty (obnova Vlašského dvora a parku, nová knihovna, cyklostezka, Sankturinovský dům, zateplování domů atd.) také dotáhnout do konce, tzn. je bez problémů realizovat. Dalším rozjetým a velkým projektem je revitalizace Vrchlice, kde by měly projít generální opravou opěrné a protipovodňové zdi i samotný tok. Rád bych býval také dokončil záměr celkové rekonstrukce veřejného osvětlení, řešení tepelného a odpadového hospodářství. Bohužel během třičtvrtě roku, kdy jsem již na postu starosty nepůsobil, nešlapalo vedení města plně do pedálů a důsledkem bylo vrácení 77 milionů dotace na rozvoj technické infrastruktury na základních školách. Tuto příležitost jsme promarnili a je to velká škoda. Školy měly být vybaveny tou nejmodernější technikou. Teď se z ní budou radovat děti a mládež v sousedním Kolíně, který na rozdíl od Kutné Hory nezaváhal a dotaci využil. Nicméně je potřeba se současně věnovat také běžným opravám a správě města, jeho čistotě atd. I to se myslím za mého vedení razantně zlepšilo. Pokud chceme rozvíjet město dál, je třeba mít dlouhodobý plán s vizí, kam má město směřovat v příštích dvaceti letech a jaké ho pro lidi chceme mít a ne jen přemýšlet o tom, jak nějak „ustát“ pouhé čtyři roky volebního období.

Co si z práce pro město, jako jeho zastupitel, odnášíte? Pokud byste mohl, změnil byste nějaké své již učiněné rozhodnutí?

Do života si odnáším mnohé. Třeba to, že v nouzi poznáš přítele; nebo že i ten, komu jste věřili, vám někdy vrazí kudlu do zad. To není o politice, to je o poctivosti a upřímnosti lidí. Někteří mne velmi zklamali. Poznal jsem i druhou stránku toho, co znamená žít ve městě. Dívat se zvenčí a kritizovat kdejakou chybu je pro občana samozřejmé. Je to ale mnohem jednodušší, než pak zodpovědně rozhodovat o tom, co je pro město prioritou nebo kam by se město mělo ubírat. Poznal jsem roli starosty jako toho, kdo musí rozhodovat, dělat kompromisy, přehodnocovat vlastní priority nebo dělat nepříjemná rozhodnutí. Přál bych každému, aby si to alespoň na měsíc vyzkoušel. Se všemi PRO a PROTI. Mnozí by pak asi svou kritiku vůči mnohým ze zastupitelů přehodnotili. Ono je totiž slovo starosta od slova „starati se“ – a to platí doslova. Starosta má opravdu spoustu starostí, pokud chce svou práci dělat dobře.

Co bych změnil? Možná tým, se kterým jsem do minulých voleb nastupoval. Víc bych naslouchal zkušenějším a asi bych ubral na tempu a nešel do všeho tak po hlavě. Věnoval bych se víc svému osobnímu životu a přátelům. Rozhodně mohu říci, že se nemám zač stydět a práci, pro kterou si mě občané vybrali a volbou mi dali důvěru, jsem dělal naplno a s čistým svědomím.

Máte svého oblíbeného knižního autora? A knihu, na kterou nedáte dopustit?

Vyloženě oblíbeného autora nemám. Možná bych mezi ně zařadil J. R. R. Tolkiena nebo S. Kinga. Ten mě zaujal svým několikadílným románem Pistolník. Žánry si vybírám podle nálady a chutě, beletrii prokládám populárně naučnou a odbornou literaturou. Myslím si, že v každé knize, básni, divadelní hře se dá najít mezi řádky vždy něco užitečného do života.

Jak by podle vás mělo město Kutná Hora za čtyři roky, tedy na konci dalšího volebního období, vypadat? Jaké je vaše přání Kutné Hoře a jejím občanům?

To je právě to, co je tak trochu mylná představa, dle mého názoru. Měli bychom se zamýšlet nad tím, jak by měla Kutná Hora vypadat třeba za 20 nebo za 50 let. Třeba Hradec Králové dodnes těží z toho, jak tam před sto lety architekt Gočár geniálně naplánoval rozvojový územní plán města. Vize do budoucna jsou důležité. Je třeba mít jasnou koncepci toho, kam má město směřovat a co od něj očekáváme i v budoucnu. Města rostou a rozvíjejí se mnohem pomaleji, než lidé a je třeba s tím počítat. Je jasné, že běžné věci je nutné dělat průběžně, pravidelně, ale na druhou stranu také musíme vědět, co chceme zanechat našim dětem a vnoučatům. Tak přemýšleli naši předci a měli bychom tak přemýšlet i my. Občanům bych rád popřál mnoho zdraví, šťastný život v našem městě a ve volbách šťastnou ruku!

Příště: IVO ŠANC (ŠANCE PRO KUTNOU HORU)

Čtěte té:

Jan Balham

Radim Fedorovič

Lenka Frankovicová

Zdeněk Hadrovský

Jan Havlovic

Tomáš Gryč

Běla Hejná

Martin Hlavatý

Jakub Obraz

Karel Koubský ml.

Karel Koubský st.

Jozef Králik

Josef Kraus

Milan Krčík

Ladislava Krčmářová

Jiří Kukla

Martin Morávek

Tomáš Pilc

Bohuslav Procházka

Iva Pospíšilová

Martin Starý

Zavřít menu