RADNICE: Volební období hodnotí starosta města Josef Viktora
Do konce volebního období 2014 – 2018 zbývá několik dní. V rámci toho každému zastupiteli města pokládáme několik otázek, ve kterých mají možnost jejich předchozí práci pro město i občany zrekapitulovat a zhodnotit. Seriál RADNICE ukončuje starosta města pan Josef Viktora. 

JOSEF VIKTORA (ANO)

Jaký byl váš hlavní cíl, se kterým jste do křesla zastupitele města usedal? Jak se vám tento cíl podařilo splnit? Odcházíte spokojený?
 
Všude říkám, že mým hlavním cílem určitě nebyla touha po moci. Mám celoživotní a bohaté zkušenosti s prací s lidmi, celý život jsem pracovat mezi lidmi. Službu občanům řadím na první místo. Není mi lhostejné jak bude Kutná Hora v budoucnu vypadat, co tu našim dětem zanecháme. Na radnici jsem šel s cílem bránit se populismu a osobním nenávistem a naše město rozvíjet. Z radnice odcházím spokojený, i když tedy znovu kandiduji. Cíl se mi podařilo splnit. V roce 2014 jsme šli do voleb ze třetího místa. Utvořili jsme koalici, z prvního pohledu docela funkční. Bohužel se pak situace vyostřila. Hlavně jednání mezi zastupiteli. Koalice se rozpadla, přijal jsem funkci starosty. Chtěl jsem zastupitele zase sjednotit, přivést je k jednomu stolu a nastavit fungující spolupráci, vést jednání na bázi podpory a kompromisů. A dovést zastupitelstvo do dalšího období. 

Co si z práce pro město, jako jeho starosta, odnášíte? Pokud byste mohl, změnil byste nějaké své již učiněné rozhodnutí?
Politikaření musíme nechat ve vysoké politice, tak jak jsme všichni zastupiteli v předvolebních materiálech slibovali. Někteří zastupitelé svoji funkci zastupitele nepochopili a snažili se některé zájmy prosazovat vůči městu a občanům. Neschovávat se za demokracii, tak jak to bylo kolikrát řečeno. Každý by si měl uvědomit, že jako zastupitel má zodpovědnost. A to nejen vůči sobě, ale hlavně vůči druhým. 

Máte svého oblíbeného knižního autora? A knihu, na kterou nedáte dopustit?
Baví mě myslivost, čtu tak zejména mysliveckou literaturu. Zabývám se rybařením. Mám rád detektivky, jako poslední jsem se teď zastavil u Dicka Francise. Rád čtu také další oblíbenou literaturu, třeba technickou. Stále více času věnuji profesnímu zatížení, čtení hlavně materiálů do zastupitelstva, výborů a podobně.

Jak by podle vás mělo město Kutná Hora za čtyři roky, tedy na konci dalšího volebního období, vypadat? Jaké je vaše přání Kutné Hoře a jejím občanům?
Město je živý organismus. Nikdy se nesmíme spokojit se současným stavem, stále je co vylepšovat. Je třeba společně najít kompromis a shodnout se na prioritách. Osobně považuji za priority: čistota města, bezpečnost, nabídku bytů a parcel pro mladé rodiny. Občanům přeji, aby se noví zastupitelé chovali v zájmu občanů tak, jak ve svých předvolebních programech a slibech deklarují. 

Čtěte té:

Jan Balham

Radim Fedorovič

Lenka Frankovicová

Zdeněk Hadrovský

Jan Havlovic

Tomáš Gryč

Běla Hejná

Martin Hlavatý

Jakub Obraz

Karel Koubský ml.

Karel Koubský st.

Jozef Králik

Josef Kraus

Milan Krčík

Ladislava Krčmářová

Jiří Kukla

Martin Morávek

Tomáš Pilc

Bohuslav Procházka

Iva Pospíšilová

Martin Starý

Ivo Šanc

Ladislav Šorčík

Monika Válková

Dana Vepřková 

Václav Veselý

Josef Viktora

Zavřít menu