RADNICE: Volební období hodnotí zastupitel Ivo Šanc

Do konce volebního období 2014 – 2018 zbývá několik dní. V rámci toho každému zastupiteli města pokládáme několik otázek, ve kterých mají možnost jejich předchozí práci pro město i občany zrekapitulovat a zhodnotit. Volební období hodnotí zastupitel a radní Ivo Šanc.

IVO ŠANC (ŠANCE PRO KUTNOU HORU)

Jaký byl váš hlavní cíl, se kterým jste do křesla zastupitele města usedal? Jak se vám tento cíl podařilo splnit? Odcházíte spokojený?
Před čtyřmi lety jsem jako zastupitel měl představu, že budu pokračovat ve směru, který jsme nastolili v roce 2010, tj. rozumně hospodařit s prostředky města, nezadlužovat je, podporovat čistotu města, obnovovat městské komunikace a technickou infrastrukturu, zabránit zbytečným megalomanským projektům. Byli jsme však odsunuti do opozice a tudíž jsme neměli možnost naše cíle naplňovat. Nepodařilo se zabránit plýtvání prostředky města, máme tu zbytečný projekt ve Vlašském dvoře, sportovní hala stála mnohem víc peněz, než bylo nutné. Pořadatelé kulturních akcí naříkali nad nedostatkem zájmu ze strany vedení města (tedy pokud těmi pořadateli nebyli kamarádi někoho z vedení). Naštěstí spousta věcí a aktivit je dlouhodobě zavedená a funguje určitou setrvačností. Kutná Hora je krásná a docela čistá, nežije se nám tu špatně. Přesto ale zdaleka spokojený nejsem.

Co si z práce pro město, jako jeho zastupitel, odnášíte? Pokud byste mohl, změnil byste nějaké své již učiněné rozhodnutí?
Ponaučením z uplynulého volebního období je v potvrzení faktu, že město nelze řídit a rozhodovat o něm bez jasné koncepce a plánu, do jehož tvorby je co nejvíc zapojena veřejnost, zejména odborná veřejnost. Nadšení je krásná věc, ale město vyžaduje odborný, profesionální a zodpovědný přístup, pokoru a respekt k partnerům. Zároveň by však město a jeho představitelé neměli bránit těm, kteří s nadšením přicházejí s novými smysluplnými nápady a myšlenkami. Měl jsem jeden hlas ze sedmadvaceti, takže se o nějakém konkrétním rozhodnutí nedá hovořit. Kdyby to ale šlo, tak bych mnohem aktivněji vystupoval proti podobě projektu obnovy Vlašského dvora.

Máte svého oblíbeného knižního autora? A knihu, na kterou nedáte dopustit?
Býval jsem zdatným čtenářem a doufám, že zase budu. Ale v těchto letech mám deficit. Kdybych ale mohl jmenovat jednoho zahraničního autora, tak by to byl Gabriel García Marquez. Mám rád hispánskou kulturu a Latinskou Ameriku a on její charakter dovedl vystihnout naprosto úžasně třeba v románu Sto roků samoty nebo v Kronice dobře ohlášené smrti. A z českých autorů mám rád Michala Viewegha, který je sice neustále terčem nějaké kritiky, ale pro mě je to autor mimořádně vtipný a inteligentní.

Jak by podle vás mělo město Kutná Hora za čtyři roky, tedy na konci dalšího volebního období, vypadat? Jaké je vaše přání Kutné Hoře a jejím občanům?
Mělo by to být bezpečné, čisté a zelené město, kde lidem nebudou překážet auta, děti budou s nadšením sportovat a vzdělávat se, mladí lidé budou mít možnosti bydlení, kulturní život bude pestrý a bohatý. A to je i moje přání Kutné Hoře a jejím občanům. A navíc bych chtěl popřát každému občanu Kutné Hory pevné zdraví.

Příště: DANA VEPŘKOVÁ (ŠANCE PRO KUTNOU HORU)

Čtěte té:

Jan Balham

Radim Fedorovič

Lenka Frankovicová

Zdeněk Hadrovský

Jan Havlovic

Tomáš Gryč

Běla Hejná

Martin Hlavatý

Jakub Obraz

Karel Koubský ml.

Karel Koubský st.

Jozef Králik

Josef Kraus

Milan Krčík

Ladislava Krčmářová

Jiří Kukla

Martin Morávek

Tomáš Pilc

Bohuslav Procházka

Iva Pospíšilová

Martin Starý

Ivo Šanc

Zavřít menu